A kastélyszállodákról

Kastélyaink legalább három csillagos szállodák. Legtöbbjük hagyományos magyar konyhával és elegáns étteremmel is rendelkezik, ahol a környékre jellemző étkeket kínálnak. Több kastélynak van igényes borpincéje és saját bora, vagy akár borászata is. Kastélyainkban találhatók különféle wellness-szolgáltatások, fürdők, sőt még egészségügyi rehabilitációs szolgáltatás is.

Kérdése van? Segítünk!
Hívjon minket, vagy üzenjen nekünk. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.
+36/20/529-2496
info@kastelyszallodak.hu
Csomagajánlatok
91.800 Ft / 2fő / 3éj
105.000 Ft / 2fő / 2éj
60.400 Ft / 2fő / 2éj
52.400 Ft / 2fő / 2éj

KamaraOnline / 2017. 08. 21. 09:30 - Szerdahelyi Csaba

A St. George Hotelben átélhetjük a budai Vár történelmét

Családias légkörű, kis szálloda - színvonalas kiszolgálással, patinás környezetben. Horváth István, a St. George Hotel front office managere szerint ezek mind versenyelőnyt jelentenek. Márpedig a budai Várban hatalmas a küzdelem a vendégekért. Horváth István a KamaraOnline-nak azt mondja: egy luxus hotelt is lehet nyereségesen üzemeltetni.

Áprilisban volt tíz éve, hogy megnyitotta kapuit Budapest első All Suite szállodája, a St. George Residence. A hotel az 1785-ben épült egykori Fortuna Fogadó épületében található. Luxus környezetben, luxus szolgáltatásokat kínál – egyáltalán nem hivalkodó módon. A budai Várban sétálók többsége elképzelni sem tudja, hogy mi mindenről tudnának mesélni ezek a falak. Beszél helyettük Horváth István, a hotel front office managere.

– A St. George romantikus luxus hotelnek hirdeti magát. A luxust értem, s ebben a környezetben a romantikát sem kell külön megmagyarázni.

– Elárulom, hogy a luxus azért egy kicsit reklámfogás is, amivel ki tudjuk emelni magunkat a budapesti standard hotelek közül. Az lakosztályok mérete a bútorok stílusa, minősége a patinás környezet az, ami miatt a luxushotel címet bátran felvállaltuk. A mai rohanó világban egy kis szálloda, egy régi épület korhű bútorokkal és családias, mégis színvonalas kiszolgálással, kiváló alapul szolgál az intimitásra vágyóknak.

– Tavasszal a szálloda 10. évfordulóját hogyan ünnepelték meg?

– Munkával.

– Javarészt külföldi vendégeket fogadnak?

– Igen, 95 százalékban a határon túlról érkeznek hozzánk.

– Egy évtized alatt lettek már törzsvendégeik? Mivel kedveskednek a visszatérő vendégeknek?

– Igen, vannak, igaz, még kevesebben, mint szeretnénk, hiszen a külföldiek privát emberként más-más városokat néznek meg minden magyarországi utazásuk alkalmával. Viszont sok vendégünket Budapesthez köti a munkája, ők évente több alkalommal is vissza-visszatérnek, és van olyan is, akit az elmúlt évtizedben évente 4-5 alkalommal is a szállodánkban köszönthettünk. Törzsvendégeinknek 10 százalék kedvezménnyel és magasabb kategóriájú lakosztállyal kedveskedünk.

– A nyugdíjasoknak kiemelten ajánlják a szállodájukat. Mivel csábítják őket?

– A környezet az, ami igazán vonzó az idősebbek számára. Egy tőlünk induló rövidebb sétával rengeteg látnivaló elérhető. Sokan értékelik a Várnegyed sokkal csendesebb környezetét a Belváros forgatagával szemben.

– A vendégeknek milyen látnivalókat ajánlanak Budapesten és vidéken?

– A klasszikus látnivalókon kívül igyekszünk a vendégek érdeklődésének megfelelő programokat, látnivalókat ajánlani. Ez manapság többnyire egyszerű, mivel a vendégek közül egyre többen kész tervvel érkeznek hozzánk. Vidéki túrák esetén többnyire fél, egy naposak a legkedveltebb úti célok, azok közül is elsősorban a Budapesthez közeli helyszínek. Ilyen Szentendre, Visegrád, a Sisi kastély Gödöllőn, a nyári szezon alatt Siófok, de az etyeki bortúra szintén népszerű.

– Állandó idegenvezetői körrel dolgoznak együtt?

– Igen, szeretünk a már bevált, megbízható emberekkel dolgozni.

– Nyereségesen üzemeltethető a luxus hotel?

– Mivel nem a Four Seasons színvonalán vagyunk, így a válaszom: igen.

– Mire épül a marketingjük? Van a szállodának szlogenje?

– Jobbára az online foglalási rendszerek és a vendég-elégedettség az, amire építünk, az interneten nagyon gyorsan híre megy, ha valakinek tetszett a szolgáltatás. Természetesen van szlogenünk: „Élje át a történelmet!”

– Évente hány céges rendezvényt szerveznek?

– Mivel városi hotel vagyunk, és méretre a legkisebb 5 csillagos Budapesten, a nagyobb cégek megrendeléseiről többnyire lemaradunk. De még így is havi 1-4 kisebb rendezvényt bonyolítunk le szállással, vagy anélkül – főleg a tavaszi és őszi szezonban.

– Házasságkötésre népszerű helyszín a szállodájuk?

– Évente 15-nél több esküvő megrendezésére kérnek fel minket.

– Tipikusan milyen családi rendezvényeknek adnak otthont?

– Többnyire születésnapok, keresztelők, érettségi, diplomaosztás azok az alkalmak, amelyek megünneplésére a szállodánkat választják.

– Hányan dolgoznak a St. George-ban? Sokan panaszkodnak a munkaerő-hiányra. Önöknél milyen a helyzet?

– A dolgozók létszáma 20–25 fő között változik. A munkaerő kérdése nálunk is probléma, de egy rutinos, összeszokott csapattal sok minden megoldható.

– Öt idegen nyelven „beszél” a hotel. Tanulnak új nyelveket? (Egyre több kínai jön Budapestre…)

– A kínait nem tervezzük egyelőre, inkább a meglévő nyelvtudásunkat csiszolgatjuk. Elég meglepetést képes ugyanis okozni néha egy ausztrál vagy ír vendég, amikor elfelejti, hogy külföldön van, és az otthoni nyelvjárásnak megfelelően szól hozzánk.

– Milyen fejlesztéseket terveznek a következő években?

– Szóba került a szálloda bővítése, de ez egyelőre a távlati terveink között szerepel. Jelenleg a gyorsan változó műszaki igényeknek szeretnénk megfelelni. Végre lehetőségünk nyílik optika internet kapcsolat bevezetésére, ezzel komoly sávszélesség növelésre teszünk szert a szállodánkban, ami az okostelefonok miatt ma már elengedhetetlen. Ennek megfelelően a WiFi hálózat korszerűsítése lesz a következő lépésünk.

– A szállodákban nem illik „pletykálni” a vendégekről, de biztos van kedvenc élménye.

– Nálunk vacsorázott például az „Angyal”, Roger Moore, nagy élmény volt, amikor találkoztam vele. Volt egy vendégünk, aki elfelejtette közölni érkezéskor, hogy magával hozta a kedvenc kéttenyérnyi görög vagy mór teknősét. A teknőst szabadon hagyta a szobájában sétafikálni, több szobalány kapott frászt, mire kiderült, hogy mi okozza a kaparászást a szobában.

– Ha külföldön jár, betér kastélyszállodákba?

– Sajnos mostanában erre nem volt lehetőségem.

– Mióta partnerük a Hunt in Hungary? Milyenek a tapasztalatok?

– Újkeletű még az ismeretség a két cég között, ezért jelenleg még a bizakodó szakaszban vagyunk.

– Miért lettek a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének a tagja?

– Ha jól emlékszem, 2008-ban léptünk be. Természetesen a közös érdekek miatt vállaltuk az együttműködést. Ilyen a műemlék épületek gondozása, az elhivatottság és érdeklődés a történelem iránt, a hasonló marketing és üzleti megoldások, hiszen többnyire kisebb szállodákat tömörít a szövetség.

Békési Attila séf a Tabáni kakasban töltötte tanulóéveit, majd szakácsként ott maradt 2 évig. Katonaság után 10 évig a K&H bank konyháján dolgozott, idővel konyhafőnök lett. 2012-be jött a St. George Étterembe dolgozni, itt 5 év után lett konyhafőnök, de lényegében már néhány hónap után ő koordinálta a konyhai munkát.

– Hányan dolgoznak a konyhán?

– Ketten vagyunk, sajnos a szakácshiány minket is utolért.

– A Várban hatalmas a konkurencia, milyen kínálattal lehet kitűnni?

– Valóban nehéz a helyzet, sok a jó helyszín. Az igények teljes kiszolgálása a minőségi, de olcsóbb turista menütől a fine diningig bezárólag próbálunk minden igényt kielégíteni.

– Hogyan őrizték meg az egykori Fortuna kávéház-művészetét?

– Gasztronómia szinten szerintem sehogy, sajnos a turisták gyorséttermi sebességben gondolkoznak, már nem számít olyan időtöltésnek a kávéház/étterem, mint anno.

– Mi volt az eddigi legspeciálisabb rendelés, a legnehezebb feladat?

– Egyszer fordítási és kommunikációs hibából kifolyólag egy 40 fős igényes orosz csoportot az előrre elkészített vacsora helyett étlapról kellet kiszolgálni. Embert próbáló feladat volt…

– Mi a kedvenc étele?

– A paradicsomos káposzta sült oldalassal. Szeretem az édest sós ízekkel párosítani és kedvelem a házias konyhát.

A mai Fortuna köz és utca déli oldalán fekvő házat 1392-ben Kanizsai Miklós tárnokmester kapta meg, 1483-ban és 1488-ban István asztalos tulajdonában volt a sarki északi házhely környéke. 1464-ben Péter péterváradi ciszterci apát vett itt egy épületet 600 forintért.

1777-ben a Nagyszombatról Budára költözött egyetem, majd a Helytartótanács birtokába került.

1784-ben az épületet Buda városa vette meg, és itt Fortunáról elnevezett vendégfogadót nyitott, az utcát erről a népszerű fogadóról kezdték elnevezni. 1879-ben az FKT megtartotta ezt a közkeletű elnevezést, így az utca tulajdonképpen éppen az épületről kapta a nevét.

1940-ben a Magyar Kincstár tulajdonába került az ekkor 476 50/100 négyszögöles ingatlan. A II. világháború után, 1951-ben az ingatlan kezelője a Tanfolyamellátó Vállalat, 1960-ban a Pest-Budai Vendéglátó Vállalat lett. 1966. június 10-én azt jegyezték a tulajdoni lapra, hogy a Fővárosi Műemlékfelügyelőség12987/2/1966 sz. megkeresése szerint az ingatlan műemléki védettség alatt áll.

Buda 1686-os visszafoglalásakor mindhárom középkori ház megsérült, de továbbra is használható állapotban maradt. 1696-ra egyesült a két déli házhely. A sarokháznak ekkor még jó falai, boltozatai és pincéje volt.

1784-ben a helytartótanács hozzálátott az épület átalakításához fogadó, vendéglő és kávéház céljára, amelyet még abban az évben be is fejeztek. Valószínű, hogy ekkor keletkezett a klasszicizáló későbarokk (copf) homlokzati architektúra. 1787-ben az épületben Lessner Jakab cukrászmester és kávéfőző kávéházat, míg Wittmann György fogadót működtetett. A kávéház két nagy, biliárddal ellátott nagyobb és két kisebb helyiségből állt, amelyhez konyha, kamra, fáskamra és pince tartozott.

A Fortuna fogadó volt ekkoriban Buda társasági életének egyik központja. Kocka és kártyajátékokat űztek, billiárdoztak. Mind az ötfogásos ebéd, mind a vacsora bőséges volt. A nagyteremben néha alkalmi színielőadásokat tartottak. Míg a konyhával kapcsolatban mindig elismerő jelzőket olvashatunk a híradásokban, a borokkal már sokszor volt probléma, a fogadós sokszor vízzel hígította.

1805-ben az épület „Publicum Cvitatense” néven, a városi közösség házaként szerepel. 1807-ben Buda városa két kategóriába sorolta a városi szállodákat és megszabta az árakat. A Fortuna a jobbik kategóriába került, ahol a szobaárak 45 krajcártól 1 forint 15 krajcárig terjedtek.

1835-ben a török követ és 32 fős kísérete, 1837-ben pedig Ferdinárd főherceg és kísérete voltak a Fortuna illusztris vendégei. 1849-ben Hentzi tábornok is itt szállt meg, emiatt a szabadságharcosok ágyúval lőtték az épületet. Egy golyó be is csapódott az udvar egyik falába, amely – áthelyezve – az udvaron ma is látható.

1851-ben az épületben néhány helyiséget rajziskola számára alakítottak át. Az átalakításokat ifj. Kimnach Lajos budai építőmester végezte, akinek legfontosabb műve a Dísz téri evangélikus templom volt.

1868-tól a földszinti kávéházi és egyéb helyiségeket továbbra is fenntartották, ám az emeletet lakásokká alakították át.

1875-től helyezték el az épületben a budapesti királyi törvényszék bűnfenyítő osztályát. 1890-től egy időre a pénzügyminisztérium bérelte az épületet, majd 1897-től a magyar királyi közigazgatási bíróság működött itt.

Az épület a II. világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett. A Vendéglátóipari Múzeum 1966-2006 között működött az épületben.

Szerdahelyi Csaba


Tekintse meg akcióinkat

Folyamatosan frissülő ajánlatok, kedvező megoldások Önnek!

Megtekintés

Graefl-kastély vagy Graefl Major? Mindkettő. A sok évnyi pusztulás után néhány éve restaurált kastély mellett a majorban is új életet kezdtek, a minőségi turizmust szolgálva. Szerencsés Györgyi társtulajdonos, szálloda igazgató egyszerre hármas funkciót tölt be.

Megtekintés

Mi egy családbarát szálloda vagyunk nyugodt és történelmi környezetben, fontosabb nevezetességek közvetlen közelében és remek csatlakozási lehetőséggel a fővárosi tömegközlekedéshez.

Megtekintés

Maximum húsz vendéget fogad egy időben a medinai Apponyi Kiskastély. A pihenésre vágyók a tulajdonosokkal egy fedél alatt élvezhetik a kastélyéletet. Horváth Csilla arról is beszélt, milyen meghatározó élmény volt, amikor találkozott Bella kisasszonnyal.

Megtekintés

A Prónay-kastélyban már iráni menyasszony is mondott igent. Minőségi gondolatok, profi munka, egyedi szolgáltatás. Az alsópetényi Prónay-kastélyban mindennel a tökéletességet célozzák meg.

Megtekintés

Nagyon népszerű a Kastélyok Nyitott Hétvégéje, amelyet idén már harmadszor rendeznek meg május 12-14. között – mondja Gulyás Eszter.

Megtekintés

A St. George Hotelben átélhetjük a budai Vár történelmét. Családias légkörű, kis szálloda - színvonalas kiszolgálással, patinás környezetben.

Megtekintés

A röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda értékesítési vezetője, a szálloda "arca” szerint mindig tudniuk kell megújulni. Ennek a filozófiának a része, hogy különböző „életmód programokat” is bevezettek.

Megtekintés

Most akkor nagyon őszintén kérdezem a Tisztelt Olvasót: Ön hallott korábban Nagyarról és a Luby Kastélyról? Szégyen ide vagy oda, szerintem én is a többséghez tartozom, aki erre azt válaszolja, hogy nem.

Megtekintés

A gyulai Almásy-kastély a 21. századi interaktív technika segítségével egy alföldi kastély hétköznapjai és ünnepei felfedezésének élményét kínálja a látogatóknak...

Kastélyszállodák

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége minden tagszállodája a nagyhírű magyar vendéglátást írta zászlajára. Mind-mind más módon igyekszik a vendégek igényeit messzemenőkig kielégíteni

logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo