A kastélyszállodákról

Kastélyaink legalább három csillagos szállodák. Legtöbbjük hagyományos magyar konyhával és elegáns étteremmel is rendelkezik, ahol a környékre jellemző étkeket kínálnak. Több kastélynak van igényes borpincéje és saját bora, vagy akár borászata is. Kastélyainkban találhatók különféle wellness-szolgáltatások, fürdők, sőt még egészségügyi rehabilitációs szolgáltatás is.

Kérdése van? Segítünk!
Hívjon minket, vagy üzenjen nekünk. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.
+36/20/529-2496
info@kastelyszallodak.hu
Csomagajánlatok

KamaraOnline / 2017. szeptember 4. 09:31 - Szerdahelyi Csaba

A Prónay-kastélyban már iráni menyasszony is mondott igent

Minőségi gondolatok, profi munka, egyedi szolgáltatás. Az alsópetényi Prónay-kastélyban mindennel a tökéletességet célozzák meg. Törmösvári Szilvia kastélyigazgató a KamaraOnline-nak arról is beszélt, hogy az esküvők és céges rendezvények szervezése mellett a minőségi falusi turizmus fejlesztésében látják a jövőt.

Régen voltam idillibb interjú-helyszínen, mint augusztus végén a Prónay-kastélyban. Tökéletes a csend (na jó, egy kakas időről időre tudatja, hogy ki az úr a szomszédban), a táj lenyűgöző, a kastély falai elegáns nyugalmat árasztanak. Kicsit álmos hétfő délelőtt van. Nehéz elképzelni, hogy néhány napja egy iráni menyasszony és magyar vőlegényének esküvőjén vígadott a sokadalom. Tömösvári Szilvia mondja is, hogy ez aztán esküvő volt a javából!

– Mióta szálloda-, illetve bocsánat, kastélyigazgató?

– Érdekesen kezdődött a történet. Már húsz éve egy informatikai cégnél dolgozom, a cégünk tulajdonosa, dr. Molnár József 2009-ben vásárolta meg az ingatlant. Az elsődleges cél az értékmentés volt, s úgy gondolom, csak a második helyen szerepelt a gazdasági befektetés. József nógrádi származású, egy ideje szeretett volna ingatlant vásárolni a megyében. A kastélyt akkor már évek óta árulták, ő rátalált és megvette. Részben a cégünk tréningjeit szerettük volna itt rendezni, s mivel nagyon sok a külföldi ügyfelünk, kiváló helyszínnek kínálkozott a kastély komoly üzleti találkozókra. Természetesen cél volt, hogy a kastély önfenntartó legyen, ezért a rendezvényszervezés üzletág létrehozásával elindult egy új fejezet.

– Nem volt túl merész terv rendezvényeket hozni ilyen pici településre, Alsópetényre?

– 2009-ben csináltunk egy piackutatást, kíváncsiak voltunk rá, hogy van-e realitása a tervnek. Megnéztük, mi kell ahhoz, hogy mindez eladható legyen. Az eredmények biztatóak voltak. Budapest központú országban élünk, kiderült, hogy a fővárostól alig egy órányi autóútra lévő hely igencsak versenyképes lehet. A cégünk ügyfeleinek nagy része szintén Budapesten dolgozik, rendkívül fontos számukra az időtényező. Ötven kilométert autózni egy exkluzív találkozóra, tréningre vagy kikapcsolódásra, még a legelfoglaltabbaknak is belefér az idejükbe. Az sem mindegy, hogy milyen a környezet. Az ember jön a főúton, és nem is sejti, hogy tőle néhány méterre milyen csodálatos nyugalom várja. A kezdetektől olyan helyet akartunk, ahová, ha eljön egy társaság, akkor maguk lehetnek, senki sem zavarja őket. Így kezdtünk tervezgetni, és a kastélyigazgatói feladat engem „talált meg”.

– Meglepte?

– Örültem neki. Eleve nagyon vonzódom a történelemhez, a régi épületekhez és bútorokhoz. Már kislányként különböző régi dolgokat gyűjtöttem. Az informatikában is folyamatos kihívásokkal találkoztam, jó volt valami újat tanulni: nyitott ember vagyok, szeretem az új feladatokat. József 2010-ben egy remek építész tervező irodát bízott meg a feladattal, ők a kastély felújítása mellett új épületeket is megálmodtak. Annak idején még létezett a Műemlék Tervtanács, nekik kellett engedélyezniük a terveket. Azt javasolták, ha építkezni szeretnénk, csakis újban gondolkodjunk, ne akarjunk olyat építeni, mintha az régi lenne, merjünk a régivel harmonizáló újat alkotni. Ez tökéletesen egyezett a mi elképzeléseinkkel is. Így került a régi majorsági épület helyére egy új vendégház. Süttői mészkő burkolatot kapott, akárcsak az új fürdőház - mindkettő gyönyörű harmóniában van a Nagykastéllyal.

– A felújítás vagy az új épületek megépítése jelentett több munkát?

– Mivel más volt a munka jellege, nem lenne szerencsés azt találgatni, hogy melyik volt a nehezebb feladat. Magunk szerveztük az építkezést, nem volt generál kivitelezőnk. Azt gondoltuk, hogy amit lehet, helyi vállalkozókkal végeztetünk el. Mondjuk, az uszodagépészethez máshonnan kellett szakembert hozni, de a kőműves, a burkoló, a villanyszerelő mind környékbeli volt. Tizenöt hónap alatt lettünk készen, 2011 júniusában tartottuk a megnyitó ünnepséget.

– Gondolom, az első vendégek az informatikai cégüktől érkeztek.

– Valóban adta volna magát a lehetőség, de nem így történt. Debütálásként, 2011. augusztus elején ugyanis egy esküvőt rendeztünk meg. Az ifjú pár lemondta a másik helyszínt, és megkérdezték, hogy vállaljuk-e a rendezést? A rendezvénytermünk akkor még csak a tervekben létezett, így a parkban egy hatalmas sátorban tartottuk meg az esküvőt. És milyen az élet?! Szeptemberben újabb hatalmas esküvőnek adtunk helyet. Mindenféle hirdetések feladása nélkül így kelt életre az esküvőszervezés a Prónay-kastélyban. Természetesen ezt nagyon kemény munka követte, nem bíztunk semmit a véletlenre, igyekeztünk minél több helyen megismertetni a kastélyt. Közben jó stílussal és ízléssel, a minőséget minden fölé emelve rendeztük be a szobákat, amit megálmodtunk, azt meg is csináltuk. Az igazi feladat persze az volt, hogy miként értékesítsük a szolgáltatásunkat. Abban biztosak voltunk, hogy klasszikus szálloda üzemmódban nem akarunk működni, mert a vállalkozást ez nagyon nehezen tudná rentábilissá tenni. Úgy gondoltuk, hogy rendezvény helyszínként könnyebben bevezethetjük a piacra a kastélyt.

– Ma már külön rendezvényszervező cégekkel dolgoznak együtt?

– Nem, tulajdonképpen mindent magunk csinálunk. Az kiderült, hogy a szervezési munkát sokkal hatékonyabban tudjuk budapesti irodánkban végezni, így ott Szomolya Szabina rendezvényszervező kolléganőmhöz futnak be a legkülönbözőbb ajánlatkérések, ő készíti el a rendezvények forgatókönyvét, és amikor ezeket elfogadják, Alsópetényben Szabó Anita, a kastély operatív vezetője veszi át a lebonyolítást. Külsős szakemberek igénybe vétele nélkül a marketingünket is a fővárosból szervezzük - beleértve a honlapunk, a Facebook-felületünk frissítését, a fotózást, videózást, a kis filmjeink forgatását, a YouTube-csatornánk feltöltését. Hiszünk benne, hogy online is elérjük az ügyfeleinket.

– Mi pörgött az elején a legjobban?

– Az esküvőkkel kezdődött minden… Szerintem a legjobb pillanatban toppantunk be az esküvői piacra, hiszen abban az időben kezdett mind nagyobb igény mutatkozni a minőségi, exkluzív helyszínekre. Az nagyon fontos volt, hogy az internetes kereső programokban elöl legyünk – nagyon büszke vagyok rá, hogy évek óta legelöl vagyunk. Az esküvői helyszínt elsősorban az interneten választják ki, és nem katalógusokból. Nálunk az a szabály, hogy 24 órán belül a lehető legrészletesebb ajánlatot adunk minden kérésre. Nagyon érdekes, hogy mind a mai napig nagyon sok vegyes házasság „talál meg” minket. Legutóbb egy iráni menyasszony és magyar vőlegény mondta ki a kastélyban a boldogító igent. Idén volt már belga és kínai menyasszonyunk, francia és portugál vőlegényünk. Szeptemberben pedig majd amerikai arát fogadunk a magyar párjával. A külföldről érkező ügyfelek számára az exkluzív körülmények és a költséghatékonyság mellett sokat számít, hogy a Liszt Ferenc repülőtértől is mindössze egy órányira vagyunk, vagyis nem kell sokat utaznia a násznépnek. Ha már Magyarországra jönnek, nem nyüzsgő nagyvárost választanak, mert azt megtehetik Európában bárhol. Nálunk különleges a helyszín és a kastély csak az övék.

– Szemészeti lézerközpont is működik a kastélyban. Nekem elsőre ez is merész ötletnek tűnik.

– Miután az indulás óta eltelt két év, láttuk, hogy mi hiányzik. Például több vendégre volt szükségünk a hétköznapokon. 2012-ben megjelent egy egészségturisztikai szolgáltatás-fejlesztési uniós pályázat. Plusz szolgáltatást szerettünk volna, ezért elindultunk a pályázaton. Az új szolgáltatás bevezetése mellett plusz szállodai szobákat is ki tudtunk alakítani. Észak-Magyarország négy nyertes pályázata közül miénk volt az egyik. 2013 októberében kezdtük el az új épület kivitelezését, majd 2014. július 26-án át is adtuk. A lézerközpontban a piacon pillanatnyilag megtalálható legjobb technológiával, a legmodernebb műszerekkel várjuk a pácienseket, akik ha úgy döntenek, a beavatkozás utáni éjszakát nálunk tölthetik.

– Lát újabb piaci rést?

– Persze, azt mindig lehet találni. Kiváló saját boraink és a kulináris örömök mozgatják messzelátó fantáziánkat. Pillanatnyilag mégis jelenlegi szolgáltatásainkat kell a leghatékonyabban üzemeltetnünk és értékesítenünk. Az esküvőszervezésben is nagyon sok munkánk van, de a céges vonal talán még nehezebb. Ide kell igazán a kapcsolati tőke, az ismeretség, illetve az, hogy akik elégedettek voltak velünk, másoknak ajánljanak. A leendő ügyfeleket direktben kell elérni, nem hirdetésekkel lövöldözve. Az utóbbi időben például több sikeres autós rendezvényünk volt. A Ford, a Suzuki, a Toyota szinte egymásnak adtak át minket, most is van kint ajánlatunk egy márkának márkabemutatóra. Speciális a rendezvénytermünk, mert be lehet állni gépkocsival. Ilyenkor néhány nap alatt vendégeskedik nálunk 100-300 olyan beosztású üzletember, akiknek a cége a jövőben potenciális megrendelő lehet. Az autós történet egyébként úgy indult, hogy egy, a Fordnál dolgozó úr a kastélyban tartotta az esküvőjét... Láthatja: néha nem az ár a döntő tényező, hanem az, hogy a rendezvényen részt vevők elégedettek legyenek, és vigyék a jó hírünket.

– Celebek nem segíthetnek a maguk módján a marketingben? Sokat számíthat, ha például Kasza Tibi a Facebook-oldalán népszerűsít valamit.

– Megjegyzem, Kasza Tibi és más, akár külföldi „celeb” is már többször részt vett nálunk esküvőn vendégként és fellépőként. Nekünk csak jó, ha jól érezte magát, és azt megosztotta posztokban, fotókon a követőivel. Mondok másik példát is. Az X-Faktor tehetségkutató versenynek mi voltunk az egyik mentorháza. A műsor óriási népszerűséget hozott, pedig a kastély nevét ki sem írták, de Alsópetényt igen – vagyis könnyen össze lehetett kapcsolni a kettőt. Remek kapcsolat alakult ki a műsorgyártó céggel. Nekünk ez egyszerre volt remek reklám és jó üzlet. De forgattak nálunk esküvői jelenetet az Éjjel-Nappal Budapest adásba is. Rengeteg embert hoztak, profin forgattak – ez szintén szépen hozott a konyhára.

– Egyéni szállásfoglalóknak mit tudnak ajánlani?

– Az egyéni szállásfoglalóknak lakosztályainkat ajánljuk, ha pedig társasággal kívánnak jönni, akkor három szoba lefoglalása esetén már kinyitjuk a házat. Emellett a faluban van három nagyon szép vendégházunk, összesen húsz férőhellyel. Tiszták, gyönyörűek, kényelmesek, s bár imádjuk a természet csendjét, a WIFI elengedhetetlen. Ezen a nyáron július és augusztus hónapban végig teltházunk volt, akadtak, akik 5-6 éjszakára foglaltak. Két-három évbe tellett, amíg elértük, hogy már nyaralni jönnek a vendégek. Ez a központ, innen mennek túrázni, néznek meg más helyeket, például a fantasztikus Bánki tavat, vagy akár Hollókőt, a Dunakanyart, a nógrádsápi XIV. századi kis templomot vagy Mohorát. Tudta, hogy Mohorán van egy Tolnay Klári emlékház? Harminc kilométeres körzetben felmértünk minden látnivalót, a vendégeknek aktuális telefonszámokat és netes elérhetőségeket adunk, hogy megkönnyítsük a programszervezést. Sokan annak is kimondottan örülnek, hogy kutyabarát szállás vagyunk. Nem véletlen, hogy szilveszterre, a felár ellenére, már most elfogyott az összes helyünk. Nagyon büszke vagyok erre, mert Alsópetényben előttünk nem volt kereskedelmi szálláshely. Nyáron már egy kis levendula bárt is tudtunk üzemeltetni. A vendégeknek kérésre reggeli kosarat készítünk össze a környékről hozott termékekből: a vad felvágottól a helyi sajtokig, lekvárokig sok-sok nógrádi ízt kínálunk. Ugyancsak kérésre a kastélyban is végigkalauzoljuk őket. Úgy látom, hogy egyre nő a minőségi falusi turizmus iránt érdeklődök száma.

– Van holtszezon?

– Az iskolakezdés ideje egy kicsit mindig ilyen, ahogy a téli időszak is valamivel csendesebb. Viszont áprilistól beindul a forgalom.

– Kik a partnereik a gasztronómiában?

– Saját erőből a szoba árában szereplő reggelit biztosítjuk. Ahogy már mondtam, igyekszünk a helyi termelőket előnyben részesíteni. Rétságról például kézműves sört vásárolunk. Az itallapunkon házi bodza-, levendula- és málnaszörp, amelyet Hugyecz József, bánki gazda készít nekünk. A kastélynak egy reggeliztető- és két éttermi konyhája van, profi felszerelésekkel. A nagyobb rendezvényeken és esküvőkön az étkeztetést catering partnerrel oldjuk meg, a sváb Schieszl Vendéglő és Borházzal dolgozunk együtt az indulástól. Fontos hangsúlyozni, hogy nem kész-, hanem előkészített ételt hoznak, amelyet a konyhánkon fejeznek be. A kisebb rendezvényekre Hugyecz József biztosítja az étkezést. Nagyon örülök, hogy tavaly megkeresett minket a Gundel Catering azzal, hogy szeretne minket rendezvényhelyszínként feltüntetni az ügyfelei számára. Boldogan mondtunk igent. A magyar-iráni esküvőn éppen a Gundel biztosította a vendéglátást.

– Mit profitálnak abból, hogy tagjai a Kastélyszállodák Szövetségének?

– Még Bartha Sándor volt az elnök, amikor a szövetség titkárával, Kirchner Katalinnal nálunk jártak a megnyitón. A belépés a megnyitó után rögtön megtörtént. Nagyon szeretem a közösséget, jó baráti kapcsolatok kötődtek. Szeretünk tenni másokért, amiben tudjuk, támogatjuk a szövetség tagjait, jó munkatársi viszony alakult ki. Sokat teszünk a Szövetség népszerűsítéséért, Kastély Fórumot és Kastély Bált szervezünk, közös hírmondót szerkesztünk. Hiszek abban, hogy a szövetség tagjai erősíthetik, segíthetik egymást, másoknak is ajánlhatják a megbízható partnereket, szállodai beszállítókat.. Nagyon örülök, hogy nyitottunk a történelmi épületek felé, már ők is tagok lehetnek, szerintem velük még népszerűbbek leszünk.

– Ha ideje engedi, más kastélyszállodákba is ellátogat?

– Igen, bár sok idő valóban nincs erre. De ha Magyarországon új kastélyszálló nyílik, vagy új taggal bővül a szövetség, oda igyekszünk elmenni. Az ember mindig tanulhat. Amikor elkezdtük a felújítást, több kastélyszállóba is elmentem kis titkokat ellesni.

– Volt törekvés, hogy a kastély múltját kutassák?

– Igen. A felújításban segédkezett Dr. Laszlovszky József professzor úr, készült is Alsópetényről, illetve a kastély történetéről egy nagyon szép kiadvány. A legújabb, őszi tervünk egy dokumnetumfilm forgatása a település és a Prónay család történetéről. Megszólítanánk olyan idős embereket, akik még ismerték a kastély utolsó lakóját, Felícia grófnőt. Ismerek olyan bácsit, akinek a nagypapája kertészként dolgozott a kastélyban és olyat is, akinek az intéző volt a nagypapája, meg olyat is, aki vasárnaponként kisgyerekként kezet csókolt a grófnőnek a templom előtt. Biztos nagyon szép és izgalmas történeteik vannak. Sokféle Prónay-emlékkel találkozhatunk Magyarországon - Acsától Budapestig. Szeretünk olvasni, kutatni a régmúlt emlékei között, és szeretném, ha ezekből minél többet továbbadhatnánk. Azt szeretném, ha a kastélylátogatások ezzel a filmmel kezdődnének.

– Van még idénre terv?

– Ősszel zárjuk az esküvő szezont. Vendégek természetesen folyamatosan jönnek, október-novemberben a vadászszezonban sok régi ismerőst köszönthetünk. Ezen kívül több kisebb létszámú céges rendezvényünk szintén lesz. Megpihenni persze nem fogunk, mert szeptember után már átgondoljuk az idei évet, és ősszel elkezdődik a következő esztendő tervezése.

A kastélyegyüttes a 19. század első felében lett a Prónay családé, eredetileg a Gyurcsányi családé volt. A Prónay családnak, illetve annak különböző ágainak más településeken is voltak rezidenciái, Nógrádban több műemlék kastély is az ő birtokukban volt.

A család Túrócz vármegye legősibb birtokosai közé tartozott. Első ismert képviselője még 1279-ben kapta adományként Tót-Prónát. A török kor utáni időszakban Nógrád megyében szereztek jelentős birtokokat és itt váltak fontos nemesi családdá, így például Prónay Pál 1725 és 1741 között Nógrád vármegye követe volt. Tőle származik a család bárói ága. A család 20. századi tagjai közül kiemelkedik Prónay Mihály, aki 1906-ban lett Nógrád vármegyei főispán. Özvegye, Batthyány Felícia volt a Kiskastély utolsó lakója a II. világháborút megelőzőleg.

A II. világháborút követően eredeti birtokosaik elvesztették a kastélyegyüttest, és ezzel megkezdődött az épületek pusztulása. Évtizedeken keresztül nem reprezentatív rezidenciaként használták, egykori berendezésük elpusztult vagy szétszóródott. A kastély egyes épületei különféle funkciókat kaptak: volt szükséglakás, műhely, iskola, orvosi rendelő, ipari üzem, iroda, raktár, bányász klub.

A kastélyegyüttest 2009-ben megvásárló új tulajdonos, dr. Molnár József célul tűzte ki, hogy a kastély eredeti értékeivel összhangban álló, modern hasznosítási formát kapjon úgy, hogy a teljes helyreállítás és felújítás után látogatható is legyen. Ezt a munkát részletes tudományos (levéltári, történeti, művészettörténeti) kutatás előzte meg. A helyreállítás során mindvégig örökségi, műemléki szakemberek bevonásával folyt a tervezés és a kivitelezés, valamint az új épületek kialakítása. A kastély mint épített örökség megújításáért Podmaniczky-díjat kapott dr. Molnár József.

Szerdahelyi Csaba


Tekintse meg akcióinkat

Folyamatosan frissülő ajánlatok, kedvező megoldások Önnek!

Megtekintés

A Prónay-kastélyban már iráni menyasszony is mondott igent. Minőségi gondolatok, profi munka, egyedi szolgáltatás. Az alsópetényi Prónay-kastélyban mindennel a tökéletességet célozzák meg.

Megtekintés

A St. George Hotelben átélhetjük a budai Vár történelmét. Családias légkörű, kis szálloda - színvonalas kiszolgálással, patinás környezetben.

Megtekintés

A röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda értékesítési vezetője, a szálloda "arca” szerint mindig tudniuk kell megújulni. Ennek a filozófiának a része, hogy különböző „életmód programokat” is bevezettek.

Megtekintés

Most akkor nagyon őszintén kérdezem a Tisztelt Olvasót: Ön hallott korábban Nagyarról és a Luby Kastélyról? Szégyen ide vagy oda, szerintem én is a többséghez tartozom, aki erre azt válaszolja, hogy nem.

Megtekintés

Maximum húsz vendéget fogad egy időben a medinai Apponyi Kiskastély. A pihenésre vágyók a tulajdonosokkal egy fedél alatt élvezhetik a kastélyéletet. Horváth Csilla arról is beszélt, milyen meghatározó élmény volt, amikor találkozott Bella kisasszonnyal.

Megtekintés

A gyulai Almásy-kastély a 21. századi interaktív technika segítségével egy alföldi kastély hétköznapjai és ünnepei felfedezésének élményét kínálja a látogatóknak...

Megtekintés

Graefl-kastély vagy Graefl Major? Mindkettő. A sok évnyi pusztulás után néhány éve restaurált kastély mellett a majorban is új életet kezdtek, a minőségi turizmust szolgálva. Szerencsés Györgyi társtulajdonos, szálloda igazgató egyszerre hármas funkciót tölt be.

Megtekintés

Nagyon népszerű a Kastélyok Nyitott Hétvégéje, amelyet idén már harmadszor rendeznek meg május 12-14. között – mondja Gulyás Eszter.

Kastélyszállodák

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége minden tagszállodája a nagyhírű magyar vendéglátást írta zászlajára. Mind-mind más módon igyekszik a vendégek igényeit messzemenőkig kielégíteni

logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo